© photobiz

PRESSURE MAKES DIAMONDS

General Contractor: Herich & Associates

Completed 2010

An extensive renovation to an existing residence located on a hillside in central Idaho with outstanding mountain views in all directions.

Strict County guidelines necessitated careful reconfiguration of the existing building and grounds. The existing building’s footprint was largely utilized and required rooms relocated and re-orientated for better views and greater natural light to interior spaces. A strong horizontal composition of new roof forms, window and door fenestration, exterior trim, and stone wainscots, fireplaces, and columns were incorporated to help bring the buildings apparent mass down. New hip roofs, with lower profiles than the existing building were added to calm the overall building composition and reduce the building’s height by two feet.

Wildland fire concerns, natural beauty, and long term durability guided the selection of exterior materials; native Idaho quartzite, natural architectural concrete, integral colored stucco, asphalt composition shingles, and bonderized steel.

Additional exterior living areas were designed to enhance an outdoor lifestyle and expand and improve the home’s connection to its beautiful, natural setting. Large amounts of native Idaho quartzite stone masonry, laid up in a radical, horizontal ashlar pattern, were incorporated into the building and landscape elements to help ground them to the site.

A large stone wall was incorporated near the entry to screen the existing garages, form a screened motorcourt/ turnaround and create a constructed architectural link from the building back to the existing hillside.

A new entry was designed to provide a gracious- two story foyer with a new grand stairway leading up to the upper-level central great room and kitchen. This level also includes the new master suite and four spectacular outdoor terraces, one of which is a long cantilevered “sky terrace” with an outdoor fire pit.

The redeveloped existing lower level contains a new family room, three guest suites, and an office. The interior materials of this renovated home consist of a refined pallet of natural plaster, Sapele mahogany flooring & cabinets, sandblasted steel accents, architectural concrete, natural stone, and slate countertops. New exterior ground-floor, architectural concrete terraces provide immediate access to the outdoors and add abundant natural light to the adjoining rooms. A new water feature connects the guest suite/office terrace to the family room terrace with a six foot waterfall.

2015 Mark Pynn Architect